Mini-Z

Wat is Mini-Z?

Kyosho Mini-Z is een radiografisch bestuurbare modelauto met body's in de schaalverhouding van ongeveer 1:28.

De body's zijn gemaakt van harder kunststof, je zou denken dat deze kwetsbaarder zijn dan de body's van de 1:10 modellen, dit is echter niet het geval.

Je kan natuurlijk op tapijt rijden, maar er is ook een speciale baan. Deze baan is van foamtegels met -afzetting, waardoor de auto terugkaatst op de baan.
De baan is net een puzzel, delen van 50x50 cm, welke je in veel variaties kan neerleggen. Aan een ruimte van 30 tot 50 m2 heb je genoeg.

Wat kost een Mini-Z auto?

Rijden met een Mini-Z is goedkoper dan andere wedstrijdklassen zoals 1:10. Dit komt omdat het onderhoud en slijtage minimaal is.
De aanschafprijs ligt tussen de € 150,00 (zonder kogellagers) en € 180,00 (met kogellagers) voor een complete set MR-03 RWD inclusief 2.4 Ghz zender (excl. batterijen).
Ook heb je hebt geen dure accu's nodig, gewoon 4 (oplaadbare) AAA-batterijen in de auto en 4 in de zender en je kunt direct rijden.

De onderdelen die de meeste deelnemers vervangen vanwege slijtage zijn:

 • standaard bandjes door profielbandjes voor meer grip, kosten tussen € 10,- tot 15,- per setje (2x links en 2x rechts).
  Let op: je hebt een setje voorbandjes en een setje achterbandjes nodig!
 • de kunststof glijlagers in de velgen t.z.t. door metalen kogellagers, kosten tussen € 10,- en 35,- (afhankelijk van het merk).
 • het kunststof T-plaatje voor de achterophanging t.z.t. door een glasvezel of carbon variant.
 • Als je daar het plezier tegenover zet dat je er aan beleeft, durven wij te stellen dat een fanatiek rijder met Mini-Z veel voordeliger uit is.

  Mini-Z rijden bij MACD

  Een groot aantal deelnemers van de club zijn Mini-Z rijders. De meesten rijden met MR-03, MR-03 Sports (2) of MR-03 RWD auto's, dit is een chassis met achterwiel aandrijving.
  De verschillen tussen deze modellen zit voornamelijk in de ontvanger/regelaar. We zijn van plan om hiermee ook een competitie te gaan rijden.

  We hebben een eigen Mini-Z baan met een oppervlakte 6,5 m x 11,5 m, de rijlengte is ongeveer 45 meter.
  We maken gebruik van het Robitronic "Lap counter" systeem om de rondes en rondetijden te registreren d.m.v. transponders in de auto's.

  We rijden sinds begin 2018 op een nieuwe locatie: op zolder in de loods van Peter Jutte, Het Helmhout 35, 9206 AZ Drachten.

  Met onze baan hebben wij op hobbybeurzen in Drachten, Leek en Roden demonstraties gegeven en geïntereseerden kennis laten maken met onze hobby.

  Iedereen is welkom om eens te komen rijden met een Mini-Z auto. We hebben een Mini-Z clubauto.

  Onze Leverancier

  De Treinenpassage uit Leeuwarden heeft ons gesponsord door in het begin een deel van de baan en de clubauto te betalen.

  ')